Cum arată LIMITATORUL DE VITEZĂ inteligent de la Ghermănești. Senzorii măsoară viteza mașinii și transmit dacă pragul rămâne ridicat sau coboară

Publicat: 11/05/2024, 09:30

Limitatorul de viteză inteligent, invenția mexicană instalată pentru prima data în România, la Ghermănești – Snagov, un sat aflat la 40 de kilometri de București, a devenit spaima șoferilor care au auzit de noul bumper de pe șosea și s-au gândit la riscul producerii unor accidente. De altfel, în apropierea bumperului inteligent chiar s-a produs recent un accident, dar nu pentru că șoferul a intrat în pragul care ar fi rămas ridicat, din cauza vitezei, ci pentru că a pierdut controlul volanului, la 100 de metri de limitatorul de viteză, a intrat pe contrasens, apoi s-a răsucit și s-a oprit într-un semn de circulație.

  • Limitator de viteză de la Ghermănești, un prototip aflat încă în testare, este dotat cu senzori care monitorizează viteza vehiculelor și rămâne ridicat, ca un prag, dacă șoferii circulă cu peste 30 de km/h sau coboară la nivelul drumului, dacă aceștia reduc viteza.
  • Șoferii sunt avertizați cu 150 de metri înainte, prin panouri, că urmează ”o zonă cu limitator de viteză inteligent”.
  • Pe panoul cel mai apropiat de bumperul inteligent există și un semafor cu două culori – verde și galben – care îi avertizează pe șoferi dacă au viteza la care pragul va fi coborât sau acesta va rămâne ridicat și vor trebui să treacă peste el ca la orice limitator de viteză.
  • Sistemul adus din Mexic nu are în prezent certificare europeană, care să facă dovada că respectă toate regulile și reglementările europene, dar cel care l-a adus în România și l-a amplasat pentru testare la Ghermănești spune că sunt începute procedurile de autorizare CE.

Sistemul FLX-SSR este un limitator inteligent de viteză, unic și patentat, gândit pentru siguranța rutieră și protecția pietonilor. Ca mod de funcționare, limitatorul de viteză, la apropierea unui autovehicul care respectă viteza prestabilită, va coborî automat la nivelul asfaltului, dar va rămâne ridicat pentru automobilele care nu respectă viteza prestabilită.

Primul limitator de viteză inteligent din România, instalat în satul Ghermănești, comuna Snagov, este apreciat de oamenii din localitatea ilfoveană.

„Mi se pare o idee foarte interesantă și observ că șoferii încetinesc când se apropie de acest punct unde este instalat limitatorul de viteză. Este benefic. Vor fi și în alte localități, dacă există bani. Sunt foarte multe zone cu risc în țară și ar fi foarte bine. Acum…nu știu cât costă un astfel de limitator și dacă statul român își permite. Aici e bine pentru că nu se mai circulă cu viteză, fiind și școală”, a spus o femeie.

„Este ceva frumos, bun. Normal că e bun. Ne trebuia și nouă ceva aici. Nu mai este viteza care era”, a spus o altă femeie.

Șoferii sunt avertizați prin panouri despre limitatorul de viteză

Invenția vine din Mexic, dar a fost adusă în Europa de un român. Felix Șerb, administratorul firmei care implementează sistemul în România, a explicat, pentru Gândul, cum a început acest proiect.

Ideea a pornit de aproximativ trei ani, după ce am participat la o conferință smart city, mai bine zis o expoziție smart city în Barcelona, eu fiind pasionat de aceste sisteme moderne. Acolo am văzut acest sistem și de atunci am tot muncit în tot ceea ce înseamnă dezvoltarea lui și aducerea în Europa, deoarece acest sistem este unic în lume. El există doar în Mexic și este primul instalat din Europa. Urmează să fie produs în țara noastră și comercializat către toată Europa.

Am ales acest loc pentru că am găsit mediul propice unde există și alte sisteme smart city, care se vor integra foarte bine cu acest sistem, cu acest bumper inteligent”, a explicat Felix Șerb.

Șoferii care circulă pe drumul județean din Ghermănești sunt avertizați de la peste 150 de metri că în față urmează o trecere de pietoni cu limitator de viteză inteligent. În plus, în apropierea acestuia este amplasat un semafor care, în funcție de culoarea afișată (verde sau galben), avertizează participanții la trafic dacă se află în parametrii optimi sau nu.

Șoferii sunt avertizați de la peste 150 de metri că în față urmează o trecere de pietoni cu limitator de viteză inteligent

„Principiul de funcționare este foarte simplu: înaintea semnelor, înaintea intrării în zonă există un semn de bumper. Comportamentul șoferilor trebuie să fie exact ca și în cazul unui bumper clasic. Acest sistem îi premiază, între ghilimele, doar pe cei care respectă viteza, în sensul că în momentul în care se apropie de acest bumper, el va coborî.

În cazul în care nu se respectă viteza, va trebui să procedăm exact ca și în cazul unui bumper clasic, adică reducem și trecem peste el. Acest lucru este redat de către culorile semaforului din apropiere. Când este culoarea verde, ne aflăm în parametri și acel bumper va coborî. Când este culoarea galbenă, știm că nu am respectat viteza și vom fi nevoiți să trecem peste acel prag reductor, ca și în cazul bamperelor clasice.

Sunt niște senzori care sunt instalați în asfalt. Practic, acești senzori măsoară viteza și transmit în soft, iar acesta decide dacă trebuie să coboare pragul sau rămâne ridicat”, a explicat Felix Șerb.

Limitatorul de viteză inteligent nu are încă certificare europeană

Pentru a fi comercializate în Uniunea Europeană, multe produse au nevoie de marcajul CE. Acesta indică faptul că produsele au fost evaluate de producător și că se consideră că respectă normele europene în materie de siguranță, sănătate și protecție a mediului. Marcajul se aplică produselor fabricate oriunde în lume și ulterior comercializate în UE.

Felix Șerb spune că, pe lângă siguranța rutieră și protecția pietonilor, acest sistem oferă o mai mare fluidizare a traficului, reduce consumul de carburant și implicit poluarea. Datorită acestor avantaje, sistemul ar putea primi certificare europeană în scurt timp. În plus, limitatorul inteligent de viteză va dispune și de alte funcții, una dintre ele fiind iluminarea trecerii de pietoni.

Mai mult, pietonii vor avea un buton amplasat pe panoul principal, care se va afla la trecerea de pietoni, iar prin apăsarea acestuia, limitatorul se va ridica automat.

”Chiar ieri a venit un audit de la un organism de certificare european și cred că, spre sfârșitul săptămânii viitoare, acest sistem va avea certificarea CE, care atestă faptul că se supune tuturor regulilor și reglementărilor europene.

Acest bumper, acest proiect pilot, a fost făcut la presiunea mai ales a celor din Italia, Franța și Germania, care în următoarele zile sau săptămâni vor veni și sunt nerăbdători să vadă acest sistem, deoarece vor să-l implementeze la scară largă în țările lor. Pot să spun că, la ora actuală, undeva pe luni, marți vor veni niște comenzi ferme și din România. Deocamdată nu pot să spun regiunile. Ceea ce pot spune este că următoarele sisteme se vor monta pe un drum care are două benzi pe sens și în apropierea unei școli.

Acest sistem oferă o protecție extraordinară, sporită, mai ales pietonilor și rezolvă acea problemă, acel punct nevralgic care este la ora actuală în trafic, interacțiunea șoferilor cu pietonii, unde cei din urmă, de cele mai multe ori, sunt defavorizați.

Noi, din moment ce avem certificarea CE, nu putem să avem nicio problemă. Mai departe, depinde de fiecare instituție, de fiecare primărie, consiliu județean, de ce autorizații suplimentare vor necesita, dar în principiu, autorizarea CE este, între ghilimele, titlu suprem pentru un astfel de sistem. Această autorizare s-a început cu câteva luni în urmă, pentru că este de durată, analiza este foarte riguroasă”, a precizat administratorul firmei care implementează sistemul în România.

Șoferul care a produs accidentul de la Ghermănești nu a fost ”victima bumper-ului inteligent”, ci a ”propriei nesăbuințe”

Felix Șerb a vorbit și despre accidentul care a avut loc în zona limitatorului inteligent.

„Acest sistem este făcut să prevină și să înlăture accidentele, nicidecum să le producă, cum s-a afirmat zilele trecute, când, din ghinion, spun eu, s-a produs un astfel de accident de către o persoană care a pierdut controlul la 100 metri de bumper.

Bumper-ul nu era activat în momentul acela și am văzut foarte multe titluri care au specificat «victima bumper-ului inteligent». Acest șofer, din păcate, este victima propriei năsăbuințe și chiar el o recunoaște, deci nicidecum nu are nicio legătură cu bumper-ul”, a spus Felix Șerb.

Juan Carlos Ortiz, inițiatorul proiectului în Mexic, a povestit că sistemul funcționează foarte bine în țara lui.

„Ideea a venit acum mulți ani, pentru că în Mexic este o necesitate ca șoferii să respecte limitele de viteză. Sistemul a fost bine primit pentru că a ajutat mult șoferii, pietonii și a motivat oamenii să respecte limitele de viteză acolo unde l-am instalat, dar și pentru că a prevenit și a evitat accidentele”, a spus, pentru Gândul, Juan Carlos Ortiz.


CITEȘTE ȘI:

Primul județ din România unde s-a instalat un LIMITATOR inteligent de viteză. Doar șoferii care fac asta pot trece de el

Accident în zona primului limitator inteligent de viteză / Șoferul spune că s-a SPERIAT de dispozitiv / Reacția Primăriei Snagov

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Răsturnare de situație în cazul elevului agresat sexual în toaleta unei școli din București. Ce...
S-a ales praful de visul Monicăi Gabor în SUA! Nu mai are nicio afacere: 'E...
FOTO. Milionarul Arpad Paszkany a transformat-o total pe „Cenușăreasa” Antonela Pătruț. Afaceristul i-a schimbat nu...
A murit soția antrenorului de la FC Voluntari, Florin Pîrvu! Oana Alina avea doar 47...
După ce a fost declarată moartă, o femeie a început să respire în timp ce...
Cât costă rochia pe care Andreea Esca a purtat-o la nunta Roxanei Hulpe. Ținuta a...
Afecțiunea de care suferă Diana Dumitrescu. Diagnosticul DUR primit de la medici: „Am avut o...
Patrizia și Bianca, duse la capelă în rochii de mireasă. Mama Patriziei își urlă durerea...
A fost declarată decedată, dar a început să miște la morgă. Cazul care a șocat...
Un campion mondial la schi a murit după ce a căzut de pe un munte...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
SUV-ul asiatic ce pune la respect Dacia Duster
Rusia ameninţă că va ataca instructorii militari occidentali din Ucraina: "Nu contează dacă sunt francezi...
Ceva CIUDAT se întâmplă chiar în centrul galaxiei Calea Lactee
S-a stins MARELE ACTOR al României. O țară întreagă își ia adio azi: Odihnă veșnică,...
Înghețată cu fistic și ciocolată. Rețetă ieftină și simplă
Patrocle, cățelul care a frânt inimile românilor cu dispariția lui, a fost găsit după 2...
VIDEO Flavius, filmat cum se îneacă! "Băiatul a strigat, nu l-a băgat nimeni în seamă"
Cuza, mărturisiri despre momentul în care s-a angajat prima dată, atunci când mama lui nu...
Misterul retragerii lui Novak Djokovici de la Roland Garros! Cine este noul ”rege” al tenisului...
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă:...
De ce nu este bine să bei alcool, iar apoi să te culci în timpul...
×